In Zuid-Limburg vind je veel prachtige monumentale panden. Ze staan symbool voor de geschiedenis van de streek en sieren het mooie heuvellandschap. Maar stel dat je een monumentaal pand wilt verduurzamen. Hoe werkt dat? Je leest het in deze blog!
Veel mensen zullen denken: een monumentaal pand verduurzamen is als water naar de zee dragen. Dat is niet waar! Er zijn allerlei mogelijkheden om zo’n oud pand te verduurzamen. Zo kwam onlangs de eigenaresse van het Haselerhöfke in Groot Haasdal (Schimmert) voor advies bij Smart Energy Consultancy. Zij had het pand al een tijd geleden gekocht en destijds niet veel aan verduurzaming gedaan, omdat de prioriteiten lagen bij onder andere het vervangen van het dak. Nu vroeg ze zich af: “Kan ik een monumentaal pand verduurzamen? Ik lees zo veel op internet en veel adviezen zijn tegenstrijdig. Ik wil graag weten wat er mogelijk is.”
Dat klonk mij natuurlijk als muziek in de oren, ik zag direct allerlei mogelijkheden! Budget speelt vaak een belangrijke rol in verduurzaming, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat maatregelen om een woning duurzamer te maken niet per se duur hoeven te zijn. Vanuit die gedachte zijn we ook gestart in ‘t Haselerhöfke.
We begonnen met de analyse van de bestaande situatie, waarin de vraag centraal stond: welke kleinere stappen zijn er op korte termijn mogelijk om meer comfort te creëren in het pand? Daar kwamen al een aantal punten uit die we konden aanpakken. Zo hing er een thermostaat in de woonkamer die de verwarming regelt voor alle ruimtes, zowel op de begane grond als boven. Hierdoor kwam er weinig warmte in de slaapkamers terecht.
Verder bespraken we ook het verbruik van gas en elektra, de isolatie en het leefgedrag. Ik stelde de cv-ketel zo gunstig mogelijk in, zodat deze niet onnodig opwarmt. Daarnaast bespraken we wanneer er warmte nodig was in huis en in welke ruimte, en we liepen alle radiatoren na.
Met een speciale warmtebeeldcamera kan ik zien hoe de warmte daadwerkelijk door een ruimte beweegt. Bij de radiatoren van Paula bleek dat deze niet waterzijdig ingeregeld waren. Dit betekent concreet dat de cv-installatie niet optimaal functioneert en er dus veel energie onnodig door de schoorsteen naar buiten gaat.
Vervolgens stelden we zone regeling voor de verwarming in. Hiermee bedien je iedere radiator en dus iedere ruimte apart. Dit bespaart een hoop energie, omdat je niet het hele huis probeert te verwarmen en er een hoop warmte verloren gaat. Er kwamen ook ventilatoren onder de radiatoren, die de warmte beter door de ruimte verspreiden.
Je ziet dat we op korte termijn al veel kleine acties konden ondernemen. Dat leidde tot de volgende resultaten:
Hieronder zie je wat bovenstaande acties hebben opgeleverd. In de eerste grafiek staan de cijfers van oktober 2023. Daaronder de cijfers van november 2023.
Je ziet dat het gasverbruik aanzienlijk is verminderd. Dit komt vooral door de keuze om alleen bepaalde ruimtes te verwarmen en dit aan te passen om de leefsituatie. Dankzij het zonesysteem voor de verwarming blijven de slaapkamers niet meer koud en gaat er geen warmte meer verloren. De conclusie is dus dat een monumentaal pand verduurzamen zeker wel mogelijk is en dat je er mooie resultaten mee behaalt! Benieuwd wat ik voor jouw huis of pand kan doen? Stuur een bericht voor een vrijblijvende kennismaking!