Zone regeling voor verwarming: hoe werkt het en wat heb je eraan?

Met een zone systeem voor je verwarming regel je de verwarming apart in de verschillende ruimtes in huis. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Hoe werkt zone regeling voor verwarming en wat kun je ermee? Daarover vertel ik je graag meer!

Je huis verwarmen: in zijn geheel of in zones?

In je huis heb je waarschijnlijk een thermostaat in de woonkamer, waarmee je de temperatuur in huis regelt. Wanneer je de temperatuur verhoogt op je thermostaat, zal de verwarmingsketel gaan branden en warmte brengen naar alle radiatoren die op dat moment open staan. Je verwarmt dan dus alle ruimtes in huis. Maar is dit ook wat je wilde? Misschien wilde je alleen de woonkamer, de badkamer of je werkkamer verwarmen. Of vroeg je kind om de verwarming op de slaapkamer aan te zetten? Als je kiest voor zone regeling voor verwarming, stel je de verwarming gemakkelijk in per ruimte. Dan hoef je dus niet het hele huis te verwarmen als je slechts in een ruimte verblijft. 

Het gevolg: wanneer je geen zone regeling hebt, zal de thermostaat stoppen als de gewenste temperatuur in de woonkamer is bereikt. Dat wil niet zeggen dat het in de andere ruimtes in huis dan ook goed verwarmd is. In dat geval is zone regeling voor je verwarming een fijne oplossing. Laten we eens kijken naar de voordelen van zone verwarming in huis.

Hoe bedien je zone regeling voor verwarming?

Als je kiest voor zone regeling, krijgt elke radiator in huis een eigen thermostaat, waarop je de temperatuur bedient. Dit is een zogenaamde slimme thermostaat met een touchscreen. Je kunt de temperatuur daarnaast ook bedienen via een app die je bij installatie uitgelegd krijgt. Zo kun je de temperatuur altijd gemakkelijk aanpassen op een manier die bij je past. Installeren is gemakkelijk en vraagt niet om grote aanpassingen in huis. 

De voordelen van zone regeling voor verwarming

Meer comfort in huis

Omdat je per ruimte kunt verwarmen, creëer je comfort op de plek waar je op dat moment verblijft. Je kunt de woonkamer, slaapkamer, badkamer of werkkamer verwarmen op een temperatuur die past bij wat je doet. Als je bijvoorbeeld achter de computer zit te werken, krijg je het sneller koud dan wanneer je in beweging bent. Daar pas je de temperatuur gemakkelijk op aan. 

Besparen op energiekosten

Net zo belangrijk als comfort in huis is het kostenplaatje. Je verwarmingsketel hoeft niet het hele huis te verwarmen, waardoor er minder verbruik nodig is en daarmee bespaar je op je energiekosten. 

In welke situaties is een zone systeem interessant?

Als je thuis werkt of veel thuis bent

Je zone systeem zal rust in huis geven. Wil je een kantoorruimte in huis, keuken of badkamer, garage of hobbyruimte net even of langere tijd extra verwarmen, dan loont een zone systeem al. De overige ruimten hoef je dan niet te verwarmen.

Gezinssituatie

Wanneer je met meerdere personen in huis woont, waaronder kinderen, is een zone systeem zeker interessant. Bijvoorbeeld wanneer er net een baby is geboren of er kleine kinderen rondlopen. Hetzelfde geldt wanneerl je oudere kinderen hebt met een eigen slaapkamer waar ze veel spelen en/of studeren.  

Wanneer je elke dag naar je werk gaat

Met een zone systeem stel je gemakkelijk de temperatuur in voor de tijd tussen opstaan en vertrek naar je werk. Je kunt vervolgens zorgen dat de verwarming weer aanstaat op het moment dat je thuiskomt. 

Vloerverwarming

Ook vloerverwarming kun je in zones indelen. Zo stel je ook daarvoor per ruimte de juiste temperatuur in. Benieuwd hoe je de vloerverwarming het hele jaar door comfortabel laat verwarmen? Dat lees je hier! 

Airco-units inzetten als verwarming

Heb je airco-units in huis laten plaatsen? Ook die kun je gemakkelijk instellen in combinatie met een zone systeem, zodat de gewenste ruimtes voldoende verwarmd worden. Zo sla je twee vliegen in één klap: energiezuinig en comfortabel verwarmen! Ook wanneer het in de winter erg koud is kun je met het zone systeem gemakkelijk radiatoren en airco-units combineren, zodat je het comfort in huis behoudt. 

(Niet-) geïsoleerde woning

Een goed geïsoleerde woning raad ik altijd aan. Je bespaart er energiekosten mee en je huis wordt een stuk comfortabeler. Woon je in een ouder huis, dat nog niet goed geïsoleerd is, dan kun je met een zone regeling voor verwarming gericht ruimtes verwarmen, zonder dat er te veel warmte verloren gaat. Is je woning goed geïsoleerd? Dan kun je steeds beter inspelen op de warmtebehoefte in huis en deze helemaal naar wens afstellen. 

Zone regeling voor verwarming: een goed idee!

Je weet nu wat de voordelen van een zone systeem voor je verwarming zijn. Ben je benieuwd of het in jouw huis ook mogelijk is en wil je advies op maat? Laten we kennismaken!