Regelmatig krijg ik de vraag: “Welk energiecontract moet ik kiezen?” Vaak loopt het oude energiecontract dan (bijna) af en ziet de ander door de bomen het bos niet meer. Er is geen kant-en-klaar antwoord op de vraag, ik leg je wel graag uit welke opties je hebt en hoe je een energiecontract kiest dat bij je past.
Bij de keuze voor een energiecontract spelen allerlei zaken mee. Denk aan je leef- en gezinssituatie, je verbruik en zeker ook waar jij je prettig bij voelt. De een kiest voor zekerheid met een vast contract, de ander wil juist een flexibel contract. En daar tussenin zit nog een variabel contract.
In het verleden was het qua energie overzichtelijk. Elektriciteit werd opgewekt met alleen fossiele brandstoffen. Daarvoor was je dus volledig afhankelijk van de energieleverancier. Je had stroom, meestal verdeeld in een piek- en daltarief, waarmee gestimuleerd werd om in de daluren te wassen en de elektrische boiler op te laten warmen. Inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden om energie op te wekken. Denk aan wind en zonnepanelen. Daardoor kwamen er meer mogelijkheden bij, zowel voor particulieren als bedrijven. De overheid stelde subsidies ter beschikking voor mensen die voor verduurzaming kozen. Daarnaast is de energiemarkt ook veranderd door politieke zaken en oorlogen in de wereld. Dat liet ons zien dat prijzen heel snel kunnen stijgen en daarna weer langzaam dalen. Dit zorgt bij veel mensen voor onrust, omdat ze het kiezen van een energiecontract door al deze veranderingen een stuk ingewikkelder vinden.
Wanneer je kiest voor een nieuw energiecontract zijn er momenteel (2024) 3 soorten:
Hieronder lees je wat elk type energiecontract inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer dit bij je past.
Met een vast energiecontract heb je zekerheid voor een bepaalde periode. Dit is meestal voor 1 jaar. Je hebt dan vaste tarieven voor de afgesproken periode. Voor de energieleverancier brengt dit de nodige risico’s met zich mee, bijvoorbeeld als de prijzen ineens behoorlijk stijgen. Voor jou is het risico dat de energieprijzen dalen en je dus meer betaalt dan de tarieven die op dat moment voor de markt gelden.
Bij een variabel of tijdelijk energiecontract veert de energiemaatschappij wat meer mee. Deze contractvorm kent minder risico’s. Je kunt als klant elke maand opzeggen en ieder halfjaar worden de energieprijzen opnieuw bepaald. Dit contract past bij je als je graag nergens aan vast wilt zitten.
De derde contractvorm is het meest flexibel. In deze vorm bepaalt de energiemaatschappij de stroomtarieven per uur en de gasprijs per dag. De op dat moment geldende koers is daarvoor de basis. Je hebt daarvoor wel een slimme meter nodig. Is er veel wind of schijnt de zon volop? Dan dalen de tarieven flink, soms zelfs tot onder 0. Je krijgt dan dus soms zelfs wat geld terug als er een overschot aan groene energie is. Kies je graag voor flexibiliteit en durf je het aan om de energieprijzen per dag te volgen? Dan is deze contractvorm interessant. Je kunt er flink mee besparen.
Je leest dat er verschillende contractvormen zijn, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Wat je uiteindelijk kiest is persoonlijk. Je kunt je natuurlijk wel laten adviseren. Als energieadviseur kom ik graag bij je langs. We bekijken dan de actuele situatie in je woning en bespreken je wensen. Aan de hand daarvan kan ik meedenken over het contract dat het beste bij je past. Stuur me een bericht om een afspraak te plannen!